Военноморските сили продължават подготовката си на море

Корабните дивизиони от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море.

Дивизион противоминни кораби, дислоциран в Пункт за базиране Варна, в състав минен ловец „Цибър“ и рейдови миночистачи „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” и „Капитан І ранг Димитър Паскалев”, повишава подготовката си за отразяване на атаките на въздушен противник, стрелба по въздушни цели с подвижен зенитно-ракетен комплекс и откриване и унищожаване на дънни неконтактни мини.

За гарантиране безопасността на корабоплаването се провежда и системно обследване на морските фарватери с цел събиране на информация за контакти за неоткрити досега морски мини.

Корабите от състава на Отряд кораби със спомагателни назначение, дислоциран в Пункт за базиране Бургас, провеждат бойни упражнения и тренировки. Те включват ракетна стрелба по въздушна цел, изпълнение на задачи по оказване на помощ на повреден кораб, тренировки с бързоходна лодка и др.

Фрегатата „Горди“ провежда тактическо учение. Екипажът изпълнява задачи, свързани с поиск за подводници в зададен район, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, поставяне на лъжливи радиолокационни цели, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и борба за живучест на кораба.

Дивизион патрулни кораби и дивизион кораби със спомагателно назначение, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, завършиха тактическите си учения. Подготовката беше изключително динамична, наситена с бойни упражнения и допринесе в изключителна степен за повишаване на професионалните умения и натренираността на личния състав при изпълнение на поставените задачи на море.

По време на тактическото учение на патрулния дивизион за първи път бяха проведени контрол на състоянието на магнитното поле на корпуса на корветите „Решителни“ и „Бодри“ на полигон, развърнат на котвена стоянка. Изпълнена беше процедура по евакуиране на пострадал военнослужещ от борда на кораб по въздух, с участието на корветата „Бодри“ и вертолет AS 565 MB „Panther“ от състава на морската вертолетна авиобаза „Чайка“. Проведена беше процедура по приемане и сдаване на торпеден боезапас на море на котвена стоянка с участието на корветата „Бодри“ и хидрографен катер от Хидрографската служба на ВМС.

По време на учението екипажът на корветата „Бодри“ изпълни процедура по изстрелване на торпедо.

Pin It on Pinterest