ВМА получи дарение от защитни медицински средства от Китайската народна република

Дарение от защитни медицински средства и материали за борба срещу Covid – 19 бе получено днес, 3 юли, във Военномедицинска академия (ВМА) от Министерството на националната отбрана на Китайската народна република.

Заместник-началникът на ВМА – София полк. доц. Димо Димов и старши полковник Лю Вейдон, аташе по отбраната на Китай взеха участие в кратка церемония по предаване и приемане на дарението.

Дарението пристига в резултат от проведените през март разговори между министър-председателя на Република България и президента на Китайската народна република. То включва защитни и хирургически маски, медицински респиратори, предпазни медицински очила и щитове, медицински и медицински непромокаеми престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция и др. Общата стойност възлиза на около 500 000 лева (2 млн. китайски юана).

Организацията по транспортирането от Пекин до София е осъществена от китайска страна със съдействието на Посолството на Китайската народна република в София и активното участие на офиса на аташето по отбраната, в координация с българското Министерство на отбраната.
Дарението се приема с благодарност от Министерството на отбраната на Република България и е знак за доброто сътрудничество между двете министерства.

Pin It on Pinterest