ВМА отбеляза Деня на спасението

Благодаря ви за неуморния труд, особено през последната година и половина. Благодаря за грижите, които полагате за всички нас“. С тези думи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев се обърна към медиците от Военномедицинска академия (ВМА) днес, 13 август, след края на традиционната церемония по повод Деня на спасението. С вой на сирени и едноминутно мълчание служители на Военномедицинска академия почетоха и тази година Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. На церемонията присъства и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.

За втора година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19 – заразата, която отне живота на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

„За пореден път във ВМА прекланяме глава към забележителния подвиг на героите в бели престилки, които са отдали и отдават живота си, за да спасят други хора. В условията, в които се намираме през последната година и половина, думите като дълг, чест и отговорност, които сякаш бяха позагубили от блясъка на значението си в нашето ежедневие, отново блестят, за да озарят тези хора“, каза полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА.

Освен служители и медици от ВМА на събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, представители на Български лекарски съюз, Български червен кръст, синдикалните организации и граждани.

Pin It on Pinterest