България

„Витошки минзухари“ и „Врата в Поморие“ са част от произведенията в изложбата „Цвят и енергия“ на художника Петя Илиева, която беше открита в НС

„Витошки минзухари“ и „Врата в Поморие“ са част от произведенията в изложбата „Цвят и енергия“ на художника Петя Илиева, която беше открита в Народното събрание.

Експозицията се състои от 36 творби и е организирана по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Част от живописните платна се представят пред публика за пръв път.

Всяка една от картините има своя отпечатък и може би е създадена по повод щастлива емоция, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. По думите й именно красивите чувства могат да бъдат терапия както за този, който ги пресъздава в картина, така и за онези, които ги съзерцават.

Авторът на изложбата Петя Илиева изрази надеждата, че творбите й носят едно по-ведро настроение. Днес, на границата между зимата и пролетта, хората имат нужда от енергията, които дават цветовете, добави тя.

Петя Илиева е художник с богат опит, чиято запазена марка са произведения в ярките цветове на българските шевици и фолклорни мотиви. Позната е и с проекта си „Изкуство за дипломация“, чрез който популяризира българската култура в чужбина. Нейни картини са били част от експозиции по целия свят.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители, представители на дипломатическия корпус в България, общественици и журналисти.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest