България

Винаги може да разчитате на подкрепата на българската държава, увери вицепрезидентът българите в албанската област Голо бърдо

Илияна Йотова обсъди с представители на местната власт възможностите за разширяване на изучаването на български език и сътрудничеството между български и албански университети

Винаги може да разчитате на моята подкрепа и на българския президент Румен Радев, на подкрепата на българската държава. В това увери вицепрезидентът Илияна Йотова представители на българското национално малцинство от района на албанската област Голо бърдо. В село Големи Острени вицепрезидентът беше посрещната по стар български обичай – с хляб и сол и с народни песни и танци. Илияна Йотова е на посещение в Албания в навечерието на националното преброяване на населението – много важен за българската общност момент. Това е първото преброяване след официалното й признаване през 2017 г., непосредствено след което вицепрезидентът беше първият български държавник, който посети българското малцинство.

Поставените от общността проблеми, основен от които е инфраструктурният, Илияна Йотова пое ангажимент да постави на срещите на най-високо ниво, които предстоят в Тирана.

„Българското малцинство е естественият мост между България и Албания. Един народ е по-силен, когато цени другите етнически общности, с които живее в една държава“, посочи вицепрезидентът и благодари за доброто отношение на местните власти. „Езикът и културата събират хората“, заяви от своя страна директорът на училището в село Големи Острени – домакин на разговора с представители на български дружества. На училището Йотова подари магнитни дъски и плакати с българската азбука. Двама учители в него завършват магистратура в университет в България. Именно възможностите за по-широко обучение на български език и за по-активно сътрудничество между български и албански университети беше във фокуса на разговорите на вицепрезидента и с представителите на местната власт. „Длъжници сме на младите хора по темата образование, имаме още много какво да постигнем“, подчерта Йотова и отбеляза желанието за откриване на повече български неделни училища. „България винаги е помагала на студентите от Албания да учат в български университети“, изтъкна от своя страна кметът на община Булчиза Фестиме Миещри, която е и с българско гражданство. Тя подчерта, че българите са пример за малцинство в албанското общество.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest