България

Вицепрезидентът Йотова: За да е стабилно едно правителство от експерти, трябва ясна политическа отговорност и ясно определени политики

Цялата ми политическа биография сочи едно – стабилни са правителствата, в които се поема ясна политическа отговорност.

За да е стабилно едно правителство от експерти, трябва зад него да стои ясно мнозинство с ясно определени политики. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос за предлаганата формула за т.нар. експертен кабинет. Йотова говори пред медиите на откриването в Софийския университет на международна конференция, посветена на управлението на кризи и възможностите за прогнозиране на процеси в среда на устойчива несигурност. Конференцията се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт и събира над 40 изтъкнати учени от България и франкофонски държави.

„Ако една политическа партия иска сериозно да изпълни мандата и да състави равноотдалечено правителство, както някои го определят, трябва да са ясни експертите, които ще бъдат номинирани за министри, да се види колко са независими“, посочи вицепрезидентът.  „Чуваме само заявки от парламентарни групи за третия мандат, но не се чува какво предлагат. Говори се за всичко, за евентуални съюзи или разводи предвид неспокойната ситуация при доста от политическите играчи, но нито един от тях не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави в следващите месеци в България“, заяви Йотова и подчерта, че се надява след приключване на епистоларния жанр партиите да преминат към истински преговори, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава. Вицепрезидентът каза, че президентът Румен Радев ще избере най-подходящата дата за връчване на втория мандат, „запазвайки националния интерес“.

Като политическа авантюра определи Йотова появилите се предложения за промяна на избирателната система. „Сега на дневен ред са непосредствените проблеми пред държавата и хората – все повече задлъжняваме, трябва да се готви и националният бюджет. Както и Венецианската комисия препоръчва, дълбоки реформи в избирателната система се правят дълъг период преди предстоящи избори, в спокойна ситуация, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства“, заяви вицепрезидентът.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest