България

Вицепрезидентът се срещна с кмета на населената предимно с етнически българи албанска община Кукъс

Представителите на българското национално малцинство искат български културен център

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна в Кукъс с ръководството на албанската община, която е населена основно с представители на българското национално малцинство. Вицепрезидентът беше в Кукъс през 2017 г. след официалното признаване на българското национално малцинство. Йотова посети Албания и през 2023 г. в навечерието на националното преброяване – важен момент за българската общност. Официалните резултати от преброяването се очаква да бъдат обявени.

Вицепрезидентът разговаря с кмета на Кукъс Албърт Халилай и заместник-кмета Агрон Нурединай, който е част от българското малцинство и е завършил висшето си образование в България. Двамата изтъкнаха ефективността на съвместните проекти с българската държава. Вицепрезидентът подчерта, че тази подкрепа ще продължи. С помощта на България и усилията на българското посолство в Албания е построена детска градина и са обновени училища във високопланински населени места, където хората пазят българския език  и традиции. Съдействие от българската държава поискаха и за отварянето на български културен център в Кукъс. Ръководството на общината запозна Йотова с усилията, които полага за включването на българския език като втори в програмата на албанските училища в района на Гора.

В разговора Илияна Йотова потвърди и българската подкрепа за европейската интеграция на Албания.

Вицепрезидентът ще бъде на посещение в Черна гора по повод 20-годишнината от катастрофата на река Лим, при която загинаха 12 деца от град Свищов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest