България

Вицепрезидентът: С образовани и грамотни хора успехът е гарантиран

По повод 190-ия юбилей Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“ в Пловдив

Вашето училище е създадено половин век преди Освобождението на България, защото още тогава мъдри хора и искрени родолюбци са знаели, че свободата един ден ще дойде, а най-краткият път към просперитета е образованието. Когато има образовани и грамотни хора, успехът е гарантиран. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства присъстващите на тържествения концерт в Античния театър в Пловдив по случай 190-годишнината на Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“.

Вицепрезидентът благодари за всеотдайната дейност на учителите, които определи като истински наследници на българските книжовници, които „знаеха силата на познанието, словото, писмеността, духовността“. „Всеки ден отваряте пред нашите деца голямата книга на познанието, възпитавате ги в добродетели. Учите ги, че най-важното в живота е да разбираш другия до теб, а само когато се научиш да го разбираш, заедно можете да изграждате света и да постигате мечтите си. Учите ги да са горди, че българската държава и българското общество създадоха най-добрия модел за толерантност между различните етноси – всеки може да говори на своя език, да изповядва своята религия и ценности. Една нация е по-богата с това многообразие и в тази пъстра палитра няма място за цветовете на омразата и разделението“, подчерта в приветствието си Илияна Йотова. „Учите нашите деца да подават ръка на по-слабия, на този, който има нужда от подкрепа. В своята дълга, изпълнена с величие и погроми история арменците, които преди повече от 100 години намериха спасение в България, знаят цената на това да подадеш ръка и да обичаш човека до теб“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари за подкрепата на родителите, които са „най-добрите съюзници на българските учители“. На учениците тя пожела да мечтаят смело. „Наше задължение е да ви помагаме да сбъдвате мечтите си“, посочи вицепрезидентът.

За високи постижения в мисията да изгражда знаещи млади хора и да ги възпитава в общочовешки добродетели Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest