България

Вицепрезидентът поздрави Националния съюз на трудово-производителните кооперации за активната дейност

Успехът се постига, когато хората са в отбор, а не в завера или сглобка, заяви Илияна Йотова на откриването на XV Конгрес на съюза

С активната си дейност Националният съюз на трудово-производителните кооперации доказва, че кооперациите не принадлежат на миналото. Като мотор на социалната и солидарната икономика са още по-нужни са днес в модерния 21 век. Поздравявам ви, че успявате да се адаптирате към изискванията на динамиката на днешния ден, към промените, свързани с дигитализацията, роботизацията на труда, с възникващите нови професии, работите активно със средните професионални училища, с висшите учебни заведения. Успявате да привличате много млади хора. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави делегатите на XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. В съюза, който има над 100-годишна история, членуват 111 кооперации и кооперативни организации и 14 регионални съюза, 18 са кооперациите на хора с увреждания.

„Успехът се постига, когато хората са заедно един до друг, а не един срещу друг. Когато са в отбор, а не в завера или сглобка. Такава е философията на кооперативното движение. Вие знаете истинския смисъл на понятията взаимопомощ, социална отговорност, солидарност“, подчерта вицепрезидентът. Тя благодари на съюза за активната му роля във формирането на националните политики, свързани с развитието на кооперациите, както и за хората с увреждания.

„В кооперациите са предимно малки и средни предприятия – гръбнакът не само на българската, а и на европейската икономика. Тези предприятия трябваше да имат ключово място в проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, а не средствата по тях да отиват за „наши“ фирми и „наши“ хора. Икономически резултати със социални цели – това съчетава социалната и солидарна икономика и това трябва да бъде ясно осъзнато на най-високо държавно ниво“, подчерта Илияна Йотова.

„Благодаря ви, че въпреки всички трудности – част от пречките, създадени и от самата държава, не се отказвате, а продължавате с енергия и хъс да се борите за правото на уязвимите хора да развиват своите способности и да се чувстват полезни за обществото, да работите за достойнството на тези хора“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова увери представителите на трудово-производителните кооперации в неизменната подкрепа на президентската институция.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest