България

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза с жителите и гостите на град Чепеларе Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. „24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, създал азбука, писменост, книжовност, култура, разпростряла се из цяла Европа. България спаси Кирило-Методиевото дело и днес на кирилските букви пишат над 300 млн. души“, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие.

„В 9-и век, в Средновековието, когато с меч са се завладявали територии, гениалните двама братя Кирил и Методий са знаели, че по-силното оръжие са буквите, книжнината, духовността. Прозорливият български държавник княз Борис спаси техните ученици и опази славянската писменост. Наша отговорност е да предаваме на поколенията гордостта от величавата българска история и култура“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на българските учители, на хората, отдадени на културата и духовността, че изграждат умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. „Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината. Единствени! Няма друг народ с празник на своите букви и с химн на своята просвета и книжовност. Всеки българин тачи дълбоко в душата си ликовете на св. св. Кирил и Методий“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът поздрави жителите на Чепеларе с празника на града. „Който носи частица от Родопите, е различен, защото както казват, родопската песен не се пее с глас, а с душа“, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че Чепеларе е градът на олимпийската слава на България, и писменост на преподавателите и треньорите, които подготвят утрешната слава на България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest