Вицепрезидентът: Ако не се погрижим за най-слабите, пандемията ще продължава да отнема от цялото общество

Не е достатъчна солидарността помежду ни само по време на криза.

Трябва да изградим солидарност и във възстановяването от ковид пандемията. Отново най-уязвимите не са във фокуса на вниманието на обществените дискусии и политиките. Трябва да осъзнаем собствената си отговорност – ако не проявим солидарност, ако не се погрижим за слабите, безработните, жените, децата, пандемията ще продължава да отнема от цялото общество.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Международния научен семинар „Да преосмислим средата ни в един постковид свят“.

Вицепрезидентът изтъкна организираната от нея в края на 2020 г. онлайн конференция „Невидимата пандемия на неравенствата“, в която 28 посланици и представители на дипломатически мисии в България обмениха добри практики за справяне с последствията от пандемията.

„Ако няма международна отговорност и помощ, всички ще страдат, защото вирусът показа, че не е подвластен на ние и те, на млади и стари, бедност или богатство, на свои и чужди, на граници. Не можем да пазим националните си интереси, ако не се грижим за тези около нас“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел между начина, по който само чрез рестриктивни мерки Европейският съюз опита да овладее финансовата и икономическата криза от 2008 г., и смелото решение от м.г. за безпрецедентно големия финансов пакет от 750 млрд. евро за справяне с последствията от пандемията и възстановяване на икономиките.

В приветствието си към форума вицепрезидентът очерта няколко основни теми, които да бъдат предмет на последващите дискусии – достъпността до образование, медицинска и социална грижа, отношението глобализация – икономически суверенитет в контекста на зависимостта от една държава за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в обществените отношения и последствията от дългата изолация. „Едно е сигурно – не страхът и апокалиптичните прогнози решават многобройните проблеми“, изтъкна Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в сътрудничество със СУ „Климент Охридски“, Нов български университет, Техническия университет(София) и френските университети „Париж 1 Пантеон-Сорбона“ и „Париж 2 Пантеон-Ассас“.

Pin It on Pinterest