Вицепремиерът Николова разговаря с представители на Българска лавинна асоциация

Радвам се, че днес имаме възможност да проведем тази среща преди началото на предстоящия зимен сезон, който ще бъде доста предизвикателен и за туристическия бранш, и за туристите.

Важно е да бъдем единни и да продължим да работим, защото кризата освен трудности, ражда и възможности и сега е времето да се възползваме от тях, а вашата дейност е пряко свързана със зимния сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Българска лавинна асоциация. От името на асоциацията в дискусията участваха Димитър Димитров и Красимир Стоянов.
Министър Николова информира събеседниците си за въведените единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти по повод предстоящия сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, обясни още тя.
Представителите на асоциацията представиха платформа, която са разработили, която дава така наречената лавинна прогноза. Те обясниха, че до момента у нас няма организация, която да дава точна информация за лавините, което да подпомага работата както на планинските водачи и спасителни служби, така и на туристите. Тази година системата ще работи пилотно, като основно ще функционира за района на Банско.
Вицепремиерът поздрави представителите на асоциацията за разработената платформа, като коментира, че такава информация е изключително важна и за жителите в планинските райони, и за туристите, защото данните свързани с лавинната обстановка могат да спасят човешки животи и гостите в зимните ни курорти да се чувстват по-сигурни. Бих искала Ви уверя, че аз и екипът ми сме насреща да обсъждаме всякакви идеи, предложения и инициативи, които да подпомогнат нашата основна цел – да привличаме все повече посетители в България и да утвърждаваме страната, като целогодишно място за пътувания, посочи още министърът.

Pin It on Pinterest