Вицепремиерът Гроздан Караджов: КНСБ се утвърди като стожер на демокрацията

Забележително е как в тези трудни времена КНСБ продължава да поставя на първо място правата на хората.

Организацията не само успя да оцелее, но и да се утвърди като един от стожерите на демократичната общност в България. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред участниците в деветия конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Той поздрави ръководството и членовете на синдикалната организация за големия професионализъм, отговорност и усилия за защита интересите и правата на българите.

С думите „скъпи братя и сестри синдикалисти“ се обърна вицепремиерът Караджов към участниците в конгреса. „Позволявам си да се обърна към Вас по този начин, който много добре знам, че е Вашият традиционен поздрав. На него ме научи д-р Желязко Христов. Имах честта и удоволствието да работя с него и с ръководството на КНСБ. Нашето сътрудничество започна преди близо 20 години и се радвам, че и до ден днешен не е свършило“, каза Гроздан Караджов.

„Ролята на КНСБ в отминаващата криза заради ковид – пандемията беше изключително голяма. Трудовият пазар преживя сериозни сътресения заради кардиналните промени в начина на работа. Много хора започнаха да работят от вкъщи. В този момент КНСБ бързо се адаптира и изведе на преден план темата за защита на правата на трудещите си в новите условия“, допълни регионалният министър.

Гроздан Караджов посочи, че заради войната в Украйна се очаква задълбочаване на негативните последствия за икономиката, което няма как да не засегне работещите в почти всички отрасли. Вицепремиерът подчерта, че вече са предприети някои от необходимите стъпки, които да спомогнат за запазването на работните места – договорите в строителството ще бъдат индексирани заради поскъпналите материали, а за компенсации на повишаващата се цена на електроенергията за ВиК дружествата правителството отпусна близо 120 млн. лв.

Вицепремиерът напомни, че близо 3 млрд. лв. са средствата по проектите на МРРБ, които ще бъдат финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост, като тяхната реализация ще осигури заетост в редица браншове.

В заключение Гроздан Караджов пожела на синдикалистите сили и воля, за да се справят с бъдещите предизвикателства и да продължат да защитават обществения интерес.

Pin It on Pinterest