България

Вицепремиерът Габриел: България е и ще остане ангажирана към политиките на Съвета на Европа

България е и ще остане ангажирана към политиките на Съвета на Европа- върховенството на правото, демокрацията и правата на човека.

Страната ни ще се включи и в дискусиите по новите предизвикателства в дневния ред на организацията – изкуствения интелект и правата на човека, кибер сигурността и глобалните предизвикателства“. Това заяви заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел по време на разговора си с Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич. Габриел припомни, че през 2022 г. се навършиха 30 години от членството на България в организацията, която има важна роля за демократичните промени в страната и присъединяването ѝ към Европейския съюз.

„Високите стандарти, които са утвърдени от Съвета на Европа са водещи при разработването и на националното законодателство” отбеляза вицепремиерът Мария Габриел. Тя даде за пример приетите наскоро промени в съдебната система, както и по отношение на защитата от домашното насилие.

Мария Габриел допълни, че българската страна участва активно и в разширените области на сътрудничество на Съвета на Европа. Тя посочи, че едно от първите решения при встъпването й в длъжност е било присъединяването на България към споразумението за създаване на регистър на щетите, причинени от руската агресия срещу Украйна.

Срещата с Генералния секретар на Съвета на Европа се състоя в рамките на посещението на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в Страсбург, където тя проведе срещи и с Генералния секретар на Парламентарната асамблея на съвета на Европа Деспина Хадзивасилио-Цовили и с председателя на Европейския съд по правата на човека Шийфра О’Лиъри.
Вицепремиерът Габриел присъства и на годишното обръщение за състоянието на Съюза, с което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта основните стратегически приоритети пред Европейския съюз.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest