България

Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог обсъдиха председателите на парламентите на България и Азербайджан

Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между Народното събрание и азербайджанския Милли Меджлис обсъдиха председателите на парламентите на България и Азербайджан Росен Желязков и проф. д-р Сахиба Гафарова.

Председателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание.

Между България и Азербайджан съществуват отлични отношения, издигнати на ниво стратегическо партньорство, осъществява се и интензивен политически диалог, подчерта по време на разговорите председателят на Народното събрание. Росен Желязков изрази увереност, че визитата на председателя Милли Меджлиса на Азербайджан ще даде значителен принос за задълбочаване и на парламентарния обмен.

Установеният през 2015 г. стратегически диалог България-Азербайджан и отличните двустранни отношения са предпоставка за разширяване на сферите на сътрудничество между нашите две страни, отбеляза Росен Желязков. Той посочи, че взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения.

През миналата година беше пусната в търговска експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ, уточни председателят на Народното събрание. През пролетта беше подписан и Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, добави Росен Желязков.

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство през 2015 г., което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза председателят на азербайджанския Милли Меджлис проф. д-р Сахиба Гафарова. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт след откриването на интерконектора Гърция-България, добави тя.

Парламентите на Азербайджан и България могат да дадат своя принос за разширяване и по-интензивно сътрудничество между нашите две страни и в други сфери от взаимен интерес, подчерта председателят на парламента на Азербайджан. Сред тях са икономиката, търговията, образованието и културата, уточни проф. д-р Сахиба Гафарова и добави, че е време да бъде установен диалог между различните парламентарни комисии в двете законодателни институции.

Официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова започна с церемония пред Паметника на незнайния войн в София. След това председателите на парламентите на България и Азербайджан разговаряха в сградата на Народното събрание и проф. д-р Сахиба Гафарова се подписа в книгата за официални гости. По-късно председателите на парламентите на България и Азербайджан участваха в пленарните разговори с народни представители от двете институции.

В програмата на официалното посещение на председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан у нас са предвидени срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.

Проф. д-р Сахиба Гафарова и водената от нея делегация посети центъра за Азербайджански език и култура към Центъра за източни езици и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest