Във всички гарнизони на страната бе отслужен водосвет на бойните знамена за Богоявление

Във всички гарнизони на страната бяха отслужени водосвети на бойните знамена на празника Богоявление днес, 6 януари.

Ритуалите преминаха при спазване на противоепидемичните мерки. Представителни военни подразделения в ограничен състав участваха в ритуалите по места и за 173-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената – светини на Българската армия в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене, Пловдив. В Калофер почетна военна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада участва в тържественото отбелязване 173-а годишнина от рождението на Христо Ботев.

В Пловдив пред катедралния храм „Успение Богородично“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи водосвет на знамената на формированията от гарнизона (военни формирования 32 990 – Пловдив, 28 000 – Граф Игнатиево, 32 040 – Крумово и 46 690 – Пловдив. Той благослови и поръси със светена вода за здраве и успехи представителните части на Българската армия. С литийно шествие знамената и представителните блокове се придвижиха до моста на р. Марица, където по традиция се хвърля кръста по случай църковния празник Богоявление. По-рано в Кърджали пред църквата „Св. Йоан Предтеча“ Пловдивският митрополит Николай отслужи литургия и водосвет на националното знаме, представителното и бойното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и репликите на знамето на Априлската епопея и на Самарското знаме, и благослови представителните формирования от СКСО. Почетният строй и в Пловдив и в Кърджали беше приет от председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. И в двата града присъства командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Във Варна военният ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” се състоя в Пункта за базиране. В ритуала, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС. Строя на представителните блокове прие командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” и военните формирования от ВМС. След ритуала на паметника на Христо Ботев бяха положени цветя по случай 173 години от рождението му.

В Бургас представителни части от гарнизона участваха в богоявленския ритуал пред храм „Св.св. Кирил и Методий”. Строя на представителните блокове от ВМС бе приет от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от Сливенска митрополия. Пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя по повод 173 г. от рождението му.

В Шумен с водосвет военнослужещите от факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ и двете военни формирования в града отбелязаха Богоявление и 173 г. от рождението на Христо Ботев. Водосветът бе отслужен от отец Красимир Капитанов на строевия плац на военното училище. Той е благослови и военните знамена на факултета и формированията.

В Ямбол 24- годишният военнослужещ от авиобаза „Безмер“ Тони Славов извади богоявленския кръст от река Тунджа. Младият мъж служи в авиобаза „Безмер“ като свързочник. Поради пандемичната обстановка тържественият водосвет за успехите на Българската армия и освещаването на бойните знамена бяха извършени в авиобаза „Безмер“ при закрити врати.

Pin It on Pinterest