Във ВМА бе осветен операционен блок на световно ниво

Военномедицинска академия е лечебно заведение от национално значение с безукорен авторитет. Изключително съм горд, че днес тук се открива операционен комплекс на световно ниво.

Искам да поздравя всички лекари, които работят във ВМА, защото днес получават операционни способности, с които още по-качествено да изпълняват задълженията си и да спасяват човешки животи и да вдъхват надежда“. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов, който днес, 21 юни, присъства на тържественото освещаване на реновирания операционен център на ВМА. Гост на церемонията бе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Реновираният операционен център на Военномедицинска академия ще осигури не само на българските военнослужещи, но и на цялото общество достъп до високоспециализирани хирургични дейности, подчерта министър Панайотов.

„Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният и с най-оптимална цена“, заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че реновираният блок включва 20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология. „Готова е и залата за роботизирана хирургия и, ако нещата се развиват благоприятно, догодина можем да се сдобием и с робот“, каза още генерал-майор Мутафчийски.

В отговор на журналистически въпрос за разследването на авиокатастрофата със самолет МиГ-29 министър Панайотов отговори, че издирването на т.нар. „черна кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили. „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има надежда да открием „черната кутия“, допълни той.

Pin It on Pinterest