Васил Велев, Димитър Манолов: На 19-ти октомври в 12 часа, пред МС, ще спасим тока на хората

Васил Велев – председател на УС на  АИКБ и Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Протестът срещу високите цени на тока на 19-ти октомври.

     „Г-н Велев, правите ли бунт следващата седмица?“, попита водещата Илиана Беновска. Васил Велев отговори, че работодателите организират протест. Той продължи: „Не правим протест, за да сваляме кабинета, правим протест, за да окуражим кабинета да си свърши работата, да му дадем смелост за мащабни компенсации и то незабавни!“. Председателят на АИКБ обясни, че и днес цената на тока на борсата е 400 лева за мегаватчас, при 120 лева прогнозна цена за целия ценови период. Това се отнася не само до бизнеса, а до всички потребители на свободния пазар, а те са над 600 000 абоната. Основната причина за този ръст на цените е ръстът на цената на природния газ в Европа и в целия свят. В България обаче по-малко от 10% от електроенергията се произвежда чрез природен газ, така че няма логично обяснение за този скок в цените на тока. „По тази причина тези иззети от болниците, училищата, детските градини, дребния бизнес пари се складират в АЕЦ „Козлодуй“, в НЕК, във фонда за сигурност на електроенергийната система и в бюджета. Над 2 милиарда ще са иззети в повече и складирани там. Тоест това е едно изсмукване на живителните сили на икономика и диплене на пари!“, заключи Велев. Той призова: „Протестът ни е на 19-ти октомври, вторник, в 12 часа. Времето ще бъде хубаво, заповядайте всички, които не можете да плащате или не искате да плащате тройни сметки за ток пред Ларгото на МС!“.

   „Правилно ли да разбирам, че КРИБ няма да участва в този протест?“, попита водещата. Васил Велев отговори, че протестът се организира от социалните партньори – АИКБ, БСК, БТПП, Съюз за стопанска инициатива, КНСБ и КТ „Подкрепа“. Ще участват и десетки браншови организации. Велев продължи: „КРИБ направиха сепаративна среща, на която се опитаха да решат проблема за няколко предприятия. Аз питам КРИБ организация на няколко предприятия ли е, след като има над 600 000 предприятия потърпевши? ЕК каза да помогнем на малкия бизнес, а ние започнахме от няколко големи предприятия, като на всичкото отгоре и на тях не може да се помогне по този начин, защото законът го забранява!“.

    Димитър Манолов заяви: „На работодателите им е особено трудно и аз им съчувствам, защото природата на бизнеса е егоистична по подразбиране, той гледа само себе си, а в момента спасението е солидарността. Тази работа никак не е проста!“. Водещата попита това обръщение за повече солидарност към Кирил Домусчиев ли е насочено. Манолов отговори, че може и така да се разбира. 

   Васил Велев заяви, че работодателите още от лятото алармират за задаващия се проблем с високите цени на тока, искали са компенсации, като са посочили и пътя. Той обясни, че парите са складирани в АЕЦ „Козлодуй“, може да се получи авансово дивидент и те са върнат там, откъдето са взети. Велев заяви: „Хората работят цял месец и накрая идва една „енергийна ламя“ и обира плода на техния труд и носи тези пари в АЕЦ „Козлодуй“ и във фонда за сигурност на електроенергийната система! Половината надвзети пари са в АЕЦ „Козлодуй“, те не са изчезнали, не са заминали по тръбата на някъде и те трябва да се върнат там, откъдето са взети, за да продължи икономиката да работи. Затова ние ще бъдем пред МС, за да му дадем кураж да си свърши работата бързо!“. Манолов отвърна, че не може АЕЦ „Козлодуй“ да се изважда пред скоба, а трябва да участват всички. 

    Васил Велев заяви, че държавата е обещала компенсации за бизнеса от 50 лева и то „друг път“. Тези компенсации трябва да бъдат доста по-високи. „Но вие искате от това правителство, което е служебно, и може би от президента Радев, който е неговият „гуру“, 29 дни преди избори сме, какво ще ви дадат тези хора?“, попита Беновска. Васил Велев отговори, че няма значение дали правителството е служебно, то е българско правителство и трябва да решава проблемите на хората. И двамата гости заявиха, че протестът не е политизиран. 

   Водещата пожела на гостите успех на протеста. Васил Велев отговори, че няма съмнения в успеха, защото парите ги има, те са в България. Освен това имаме и над един милиард излишък в бюджета. Водещата попита какво очаква и в какъв срок. Председателят на АИКБ отговори, че искат компенсацията за октомври да се плати в началото на ноември, освен това да има и компенсация за август и септември, защото оттогава са големите надвземания. 

    Водещата подари на гостите по едно българско знаме и конституция. Тя заяви: „Специално да благодаря на издателство „Сиела“ за това издание, нямаше я конституцията по книжарниците и те ми я отпечатаха за няколко дена. Или хората много я чета, или няма интерес към нея!“. Димитър Манолов каза: „Страхувам се, че я познаваме по-добре от тези, които работят с нея!“.

Въглищните централи.

   „Тази седмица вие заедно с колегите ви от КНСБ направихте протест за запазване на въгледобива и производството на електроенергия от въглища. За какво ще протестирате сега заедно с работодателите?“, попита Беновска. Димитър Манолов отговори, че синдикатите се присъединяват към протеста на работодателите, защото повишаването на цените на тока е много тревожно и ще засегне всички граждани. Особено негативно се отразява този процес на сектор водоснабдяване и канализация. Цената на водата е изчислена при цена на тока за нейното добиване 70 лева на мегаватчас. В момента цената е 400 лева. За КТ „Подкрепа“ това е водещият мотив. 

   „Вчера имаше едно знаково посещение в България на заместник-председателя на ЕК Тимерманс!“, продължи Беновска. Манолов отвърна: „Посрещнахме го подобаващо, той се ядоса. Въпреки че нашата идея беше да го посрещнем масирано с няколко хиляди човека, но той дойде тогава, когато се въведоха специални епидемични мерки. Не знам дали нещата са в корелация. И нямаше как този митинг да се случи в деня, в който Тимерманс беше тук! Но все пак го посрещнахме с една малка делегация, имаше свещи, попитахме го с това ли ще си светим, с печки „циганска любов“ ли ще се топлим и как ще я караме!“.

   Водещата припомни, че служебният премиер е заявил, че ще се стремим през 2040 г. да се откажем от въглищните централи. Манолов обясни, че този разговор е нелегитимен и трябва да се води по съвсем различен начин. Той продължи, че България има план „Климат и енергетика“ с всичките му недостатъци. Смисълът на този план е да каже какво ще се случи с въглищната енергетика, за да можем накрая да затворим тези централи. Тези централи трябва да бъдат затворени само тогава, когато бъде създадено нещо, което да ги замества.

   „В момента имаме много коментари, хората са разтревожени какво ще стане с работещите в „Марица Изток“!“, каза Беновска. Манолов каза, че според него ще се случи това, което се случва винаги, когато се затварят предприятия, независимо какво се говори за преквалификации и т.н. Синдикатите обаче ще настояват в района на „Марица Изток“ да се създаде някаква заместваща индустрия.

   Васил Велев обясни, че спирането на производство на електроенергия от въглища не означава затваряне на централите без да има заместващи мощности и хората да останат на улицата. Затваряне означава заместващи мощности и по-добра работа за хората, които са там. Лошото е, че България е закъсняла повече от 10 години с план за този преход. „Сега има някакъв план и се тръгва от него. Трябва да се направи на национално ниво координиращ механизъм, който да стигне, ако не до консенсус, то поне до голяма подкрепа за този план и той да се изпълнява. Вече технологиите дават такива възможности, предприятията масово изграждат фотоволтаични централи за собствени нужди!“, заяви Велев. Водещата и Манолов попитаха какво се случва, ако предприятията работят нощем или времето е лошо. Председателят на АИКБ отговори, че темата е доста сложна, необходимо е да се мисли за технологии за съхраняване на енергията. 

    „Може ли иронично да Ви кажа, че има и две американски централи, които ние продължаваме да издържаме!“, отбеляза Беновска. Васил Велев отговори, че те са част от маришкия басейн и продължи, че например в Полша цената на електроенергията е доста по-ниска от тази у нас, но те са направили механизъм за капацитети, търг по този механизъм и регламентирана държавна помощ, която продължава и след 2025 г.. Ние сме пропуснали да направим това и сега не можем след 2025 г. да оказваме държавна помощ на въглищните централи. 

    „Нека да ви подскажа още един пример, Ангела Меркел, Германия, „Северен поток“ 2, през Балтийско море ще получават най-евтиния газ!“, отбеляза Беновска. Васил Велев отговори, че ние прибързано и необмислено сме сменили формулата, по която се определя цената на газа по дългосрочния договор. Прибързали сме да се вържем към спот пазара, защото тогава така е било изгодно. „Старата формула изглаждаше различията и цената 100% беше функция на дериватите на петрол, сега е само 30% функция на петрола, 70% е спотова цена, която за по-малко от година стигна от 200 долара до 1200!“, обясни председателят на УС на АИКБ. 

   Димитър Манолов заяви: „Лошо е, когато се вземеш за по-голям от природата. Ние не можем да управляваме климата. Сега очаквам да се появят някакви хора, които имат планове и как да управляваме слънцето, но ние не стъпим ли на земята, не се ли върнем в реалността, не ни чака нищо хубаво. И тази среща с Тимерманс, не че съм бил голям оптимист, но ми се искаше да започне преосмисляне на тази политика. Вместо това ни се предложи повече от същото, това е все едно да лекуваш алкохолик с водка!“. 

    Васил Велев заяви, че ако се работи по-мащабно, може да се постигне цена при фотоволтаиците от 20 евро за мегаватчас. Такава енергия, с произведен водород от нея и съхранен за зимата или през нощта и върнат обратно чрез електролиза, ще излезе от порядъка на 65 евро за мегаватчас. Той добави: „Тоест ние имаме такова бъдеще, просто трябва по-бързо да вървим към него!“.

   Димитър Манолов репликира Велев, че никой не отрича този анализ, важното е обаче да имаме план и да знаем какво вършим. Той продължи: „Трябва да имаме ясен план, а не да ме питат кога затваряме мините? Ами затваряме ги, когато този водород започне да работи и когато изградим всички останали неща! Защото хората, които са там, слушайки разказа само в крайната му част, си казват – има някакви зли хора, които искат да ни направят зло. Защото се пита само кога затваряме, а не кога отваряме новите мощности, кога образоваме и т.н.!“. 

Ще провеждат ли предизборни срещи с партиите?

   Димитър Манолов заяви, че досега е провел среща само с БСП  и то по тяхна инициатива. Велев каза, че работодателските организации също са се срещали с БСП по повод препоръките към бюджет 2022 г. И двамата се обединиха, че тези срещи са важни. Така завърши разговорът между Васил Велев, Димитър Манолов и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти октомври 2021 г.  

Pin It on Pinterest