Външните министри на НАТО потвърдиха единството и солидарността на Алианса за преодоляване на предизвикателствата пред сигурността

Външните министри на страните-членки на НАТО обсъдиха днес на извънредно видеоконферентно заседание засиленото струпване на руски войски по границата с Украйна, както и други аспекти на европейската сигурност.

От българска страна участие взе заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова. По време на заседанието тя подчерта необходимостта от предприемането на мерки за деескалация от страна на Русия. Предстоящите срещи с Русия в различни формати, включително заседанието на Съвета НАТО-Русия на 12 януари 2022 г., са стъпки в правилната посока.Заместник-министър Димитрова заяви още, че не може да има какъвто и да било компромис с основополагащите принципи и документи на европейската сигурност. Тя препотвърди и ключовото значение на единството и солидарността в Алианса, включително чрез изпълнение на всички мерки за засилване на колективната отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО.В рамките на заседанието външните министри акцентираха и върху засилване на ангажимента към партньорите Грузия и Украйна, както и тясната координация с ЕС.

Pin It on Pinterest