Външните министри на България и Гърция потвърдиха стратегическия характер на отношенията между двете държави

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и новият министър на външните работи на Гърция Никос Дендиас, който започна своята обиколка на региона от София, потвърдиха стратегическия характер на отношенията между двете страни.

„Много се радвам, че Вашата обиколка започна от България. Това показва, че отношенията с България са на стратегическо ниво. Те са пример как могат да се превъзмогнат историческите наслоявания и да преминат във взаимна подкрепа и приятелство“, заяви Екатерина Захариева.

Министър Дендиас подкрепи думите й: „Неслучайно избрах да направя първото си посещение  в България измежду всички страни в региона. Това подчертава, че България е стратегически и жизнено важен партньор. Нашите две страни са пример за това как историята  трябва да е не затвор за нас, а училище.“ Той подчерта пълната подкрепа на Гърция за усилията на България да се присъедини към Еврозоната и Шенгенското пространство.

Екатерина Захариева и Никос Дендиас дискутираха и стратегическото партньорство в рамките на ЕС като подчертаха общите позиции по кохезионната политика, бюджета, миграцията, енергийната сигурност, разширяването на Европейския съюз.

„Винаги ще бъдем благодарни и никога няма да забравим подкрепата на Гърция при кандидатурата ни за член на ЕС, към който се присъединихме през 2007 г.“, каза министър Захариева и добави, че е дошло времето същата подкрепа да бъде изразена и към страните от Западните Балкани. Двамата се съгласиха, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. „България ще продължи активно и последователно да подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в това отношение оценяваме високо партньорството на Гърция,“ каза министър Захариева.

Двамата министри обсъдиха развитието на икономическите отношения, енергийните връзки и интерконектора България-Гърция IGB, увеличаването на взаимните инвестиции и свързаност. В момента Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България в сектори като финанси, телекомуникации, металургия, търговия. За 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на близо 3,3 млрд. евро.

Двамата първи дипломати заедно с вътрешните министерства ще работят за още по-бързи процедури по преминаване на държавната граница, тъй като по 1,5 млн. граждани на всяка от двете страни посещават другата, като в това число не влизат само туристите, но и транспортни работници и представители на бизнеса. „Не може да си позволим километрични опашки – трябва да намерим механизъм, за да улесним още повече пътуващите“, изтъкна министър Захариева, а нейният колега се съгласи с това.

Двамата се договориха да работят и за организиране на Година на България в Гърция и на Гърция в България по повод 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения през 2020 г., както и за съвместно заседание на двете правителства.

Pin It on Pinterest