България

Униформата трябва да се носи с достойнство и да излъчва силата на закона

Това заяви главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев по време на годишния отчет на ОДМВР Разград

Министерството на вътрешните работи е във фокуса на общественото внимание ежедневно. Отговорността на всеки служител трябва да се персонифицира и да се завиши контролът от страна на средния ръководен състав. Това каза в Разград главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев. Той присъства на годишния отчет-анализ на областната дирекция. Униформата трябва да се носи с достойнство и да излъчва силата на закона. Работата на улицата и наркоразпространението са изведени като основен акцент в дейността на служителите на вътрешното министерство. Ръководството на МВР няма да толерира некоректно и неуважително отношение към гражданите – числата в отчетите не са важни, важно е как хората възприемат действията ни и дали ги одобряват, допълни още той. 

Основен акцент в изказването на окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров бе скъсяването на периода на разследване – от установяване на дадено престъпление до постановяване на присъда, или т. нар. „наказана престъпност“. Според него това ще доведе до повишаване ефективността на работа, нарастване на доверието и запазване на положителните тенденции в дейността на двете институции.

В структурата на регистрираната криминална престъпност доминиращи за периода са общоопасните престъпления с дял от 48 %, а тези  против собствеността запазват устойчив дял от 26,7%. Ръст се отчита при случаите на домашно насилие. Най-много инциденти от този тип са регистрирани в РУ Разград.
При престъпленията за притежание и разпространение на наркотични вещества през 2023 г. се отчита намаление с 9,7%. За отчетния период са започнати 70 досъдебни производства за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.
Намаление от 18,80% се отчита и при престъпления за управление на МПС след употреба на алкохол. Анализът сочи, че основната причина за намаляване броя на престъпленията по чл.343 б от НК са предприетите законодателни мерки за изземването на превозното средство на провинилите се водачи. Превантивната дейност от страна на служителите, работещи по линия на пътния контрол е завишена – данните показват увеличение със 70% на извършените проби на шофьори за употреба на алкохол и наркотици.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest