България

Ученици от Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“- Варна представиха проект за опазване на чистотата на Черно море

В Световния ден на околната среда ученици от Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“- Варна, представиха проект за опазване на чистотата на Черно море пред президента на Р България Румен Радев, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на околната среда и водите Петър Димитров.

„Устойчивото развитие и зелените идеи са силно залегнали в нашето образование”, каза министър Цоков. Той подчерта, че десетки ученически клубове развиват различни инициативи в тази област, в това число с доброволчество. Министърът отличи с плакет на МОН директора на Трета природоматематическа гимназия Ася Чилингирян и поздрави децата за всичко, което са направили. „Преди няколко месеца Варна създаде първата лаборатория за училищни иновации в областта на екологията, а сега виждаме друг много стойностен проект, в който учениците са вложили усилия и сърце за една общочовешка кауза”, подчерта министърът.

Габриела Иванова, Габриела Стойкова и Дария Хаджидемирова са ученици от 12.б клас на варненската природоматематическа гимназия. Като част от клуба за занимания по интереси – „Млади еколози“, който се ръководи от техния учител по биология и здравно образование Кремена Николова, те разработват проект, свързан с изследването на микропластмаса във водите на Черно море, както и попадането ѝ в организма на морските обитатели.

Инициативата се реализира съвместно с Института по океанология „Професор Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките. В хода на работата те правят редица изследвания, в това число и вземане на седимент от морското дъно. Трите ученички обличат водолазни екипи заедно с учителя си Кремена Николова и се гмуркат на 5 метра дълбочина, за да вземат лично проби за проучванията си.

В лабораториите на Института и под ръководство на научните работници филтрират стомашно съдържимо както и мускулна тъкан от паламуд. Резултатите от изследванията обобщават в проект, с който кандидатстват и в Националното състезание по природни науки и екология на Министерството на образованието и науката.

„Отправихме послание към училищната общност, че нашето Черно море не е за една ваканция. Опазването му е споделена отговорност между всички“, казват учениците.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest