УЧЕНИЦИ ОТ БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИХА „ОПИТАЙ ВКУСА НА ЗНАНИЕТО“
В Деня на християнското семейство Професионалнатагимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“в Благоевград организира инициативата „Опитай вкуса на знанието“.
По време на събитието се проведе и образователен куиз, свързан със специалностите.
В гимназията има обучение по професиите „Компютърен график“, „Дизайнер“, „Асистент на лекар по дентална медицина“, „Ресторантьор“, „Организатор на туристическа агентска дейност“ и „Фризьор“.
Във всеки отбор по отделната професия участваха ученик, родител и работодател.
Водещ участник в събитието беше шеф Никола Тодоров, главен готвач на „Кемпински Гранд Арена Банско“. „Имаме много добро партньорство, нашите ученици вече три години поред ходят на практика, работят и усвояват професия“, каза директорът на гимназията Димитрина Иванова.
Гости на инициативата бяха много родители и работодатели, които подкрепят гимназията, както и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов. Всички имаха възможност да чуят какво знаят учениците за тайната на своята професия и да опитат кулинарните произведения на паралелката по кетъринг.
Училището често представя в различни инициативи постиженията на учениците, участва в състезания и печели награди.
Една от инициативите е съвместно с Радио Благоевград и Неврокопската митрополия под надслов „Подари време“, чрез която ученици гостуват на Дома за стари хора „Св. Петка“ в кв. „Струмско“. Там те показват кулинарни умения, като след това организират обяд, а учениците от специалност „Фризьорство“ разкрасяват хората от дома с нови прически.
Гимназията притежава собствен учебен ресторант, а от тази година е притежават собствена фотоволтаична инсталация за производство на ел. енергия с обща инсталирана мощност до 20kW.
Традиционно училището е домакин на Регионалния кръг от Националните състезания по професии „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Училището работи по програма Еразъм+ , „Наука и образование за интелигентен растеж“ и НП „Иновации в действие“.