Участниците в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2020“ ще демонстрират способности

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“, който ще се проведе на 19 август 2020 г. от 11.00 ч. в района на летище Чешнегирово.

В българо-американската подготовка „Тракийско лято – 2020“ участват до 750 военнослужещи от Българската армия и Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа. Тя е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на ВВС.

На медийния ден участниците в „Тракийско лято – 2020“ в рамките на 40 минути ще представят пред гостите и медиите част от реалния спектър задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Формация от американски C-130 и български C-27J „Спартан“ ще изпълнят полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на летище Чешнегирово. Военнотранспортните самолети ще излетят от летище Пловдив и ще изпълнят полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. След изпълнение на задачата смесената формация ще демонстрира разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време. Следват действия на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които ще осъществят изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.

По време на българо-американската подготовка „Тракийско лято – 2020“ в рамките на месец екипажи на C-130 Херкулес от състава на 37-ма транспортна ескадрила от ВВС на САЩ в Европа изпълняват широк спектър съвместни тренировъчни задачи с участието на сили и средства от българските ВВС (военнотранспортни самолети C-27J „Спартан“ от Транспортната авиогрупа Враждебна, вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, зенитно-ракетни комплекси КУБ от 1-ва зенитно-ракетна база и български военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции). Отработват се и задачи по авиомедицинска евакуация с участието на медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия съвместно със сертифицираните екипажи на 24-а авиобаза Крумово.

Основните цели на учението „Тракийско лято – 2020“ са: повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата и тактико-специалната подготовка на екипажите от транспортната авиация, разчетите от ЗРВ и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място – повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

Pin It on Pinterest