Тактическа група за специални операции от състава на СКСО бе успешно сертифицирана за застъпване в дежурство през 2022г.

Завърши националното учение “Stealth Dagger 2021” на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за сертифициране на Тактическа група за специални операции (ТГрСО) към силите за отговор на НАТО през 2022 г.

То се проведе от 21 юни до 2 юли. В него участваха близо 190 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили и Военноморските сили. Логистичната поддръжка беше подпомогната от 110-и Логистичен полк от състава на Сухопътни войски.

По време на учението бяха извършени успешно специални операции в целия спектър на основните задачи на Силите за специални операции (ССО) – директни действия, специално разузнаване и военно подпомагане.
На територията на южна България и северното Черноморие бяха отработени въпроси по инфилтриране и ексфилтрация на взводове за специално разузнаване както по вода, така и по въздух в тъмната част на денонощието, специално разузнаване в различна среда и директни действия срещу конвенционални и неконвенционални цели.
За първи път под командването на СКСО бяха придадени тимове за морски специални операции от ВМС, които действаха в състава на Морска тактическа група за Специални операции.

В края на учението групата получи оценка „БОЕГОТОВ“ както от националната група за сертификация, така и от представителите от НАТО.

Pin It on Pinterest