Светлан Стоев пред Буяр Османи: Гледаме в една посока, въпросът е дали ще осъществим желаната перспектива по дългия или по краткия път

Министърът на външните работи Светлан Стоев се срещна днес с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в рамките на заключителния форум на ротационното председателство на Турция на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Двамата министри обсъдиха двустранните отношения и европейската перспектива на Република Северна Македония.

Министър Светлан Стоев изтъкна приемствеността и последователността в българската външна политика спрямо евроинтеграцията на Република Северна Македония. За България е от ключово значение изпълнението на Договора от 2017 г., като позицията ни се основава на Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Светлан Стоев увери, че няма по-заинтересована страна от България Република Северна Македония да стане член на ЕС. Страната ни е отворена за диалог и продължава да работи активно за изграждането на позитивна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията.

България очаква конкретни стъпки от Република Северна Македония по изпълнението на договореностите между двете страни, подчерта Светлан Стоев и добави, че прагматичният път е печелившият и за двете страни.

„Като приятели и колеги гледаме в една посока. Въпросът е дали ще осъществим желаната перспектива по дългия или по краткия път“, заяви Светлан Стоев.

Външният ни министър подчерта, че в лицето на България Република Северна Македония винаги е имала партньор, на когото да разчита и припомни българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато страната ни върна темата за разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

България продължава да подкрепя този процес, който е двигател за демократични реформи и преход към пазарна икономика, вземайки предвид и принципа на собствените заслуги.

Министър Буяр Османи подчерта значението на постоянната комуникация за позитивното развитие в разрешаването на двустранните въпроси. Той информира българския си колега, че вече е определен икономически съветник, който ще съдейства на българските инвеститори в Република Северна Македония, и го увери, че скоро страната му ще има посланик в България.

Pin It on Pinterest