Стефан Балабанов: Стремим се да подобряваме показателите по отношение на пътнотранспортния травматизъм

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов откри дискусия, посветена на търсенето на нови политики за превенция на шофирането под въздействие на алкохол.

Тя се проведе в представителството на Европейската комисия в София и на нея присъстваха Матю Болдуин, зам.-директор на Генералната дирекция „Мобилност и транспорт“ към ЕК, Антонио Авеносо, изпълнителен директор на Европейския съвет за безопасност на транспорта, Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, представители на „Пътна полиция“, ГДНП и експерти по пътна безопасност.

В рамките на формата инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП представи показатели, изведени от статистиката на дирекцията. През цялата 2018 година от екипите на Пътна полиция у нас са съставени над 1 380 000 фиша, електронни фиша, акта за установени административни нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането. За същия период, само наказателните постановления за шофиране след употреба на алкохол са над 4700. Общо 63 тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани миналата година, при които причината е била употребата на алкохол от водача. При тези произшествия животът си са загубили 6 души, а 82 са ранени. 

Pin It on Pinterest