Стартира подготовката на български граждани за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв

От днес започва изпълнението на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Поставяме началото на една нова задача, с която е натоварен Националният военен университет, а именно да постигнем добра подготовка на бъдещите резервисти“. Това каза началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов днес, 10 януари, по време на тържествена церемония по приемане на първите кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия. Той уточни, че по време на обучението си те ще преминат три етапа на военна подготовка – начална, специална и колективна, и добави, че вторият курс за резервисти е планиран за месец юли, като целта е през шест месеца доброволният резерв да бъде попълван с нови желаещи.

След изпълнението на срочната служба резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство и при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

На тържествената церемония във Велико Търново присъстваха заместник-министърът на отбраната Александър Петков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, Великотърновският митрополит Григорий и областният управител Людмила Илиева. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя на курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ и приветства първите български граждани, изявили желание да служат в доброволния резерв на Българската армия.

Pin It on Pinterest