България

Старши комисар Николов: Полицейският служител е произвел изстрел след неколкократно предупреждение

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов представи хронологията на полицейските действия в нощта на 17 срещу 18 септември, предприети по два сигнала: единият, постъпил около 2 часа в Четвърто РУ от тел. 112, за грабеж над две момичета; и друг – подаден около 5.30 часа от охрана на търговски обект в района на бул. „Черни връх” за трима души, прескочили ограда и побягнали. В хода на незабавните оперативно-издирвателни действия са установени трима, отговарящи на предварителното описание, да се качват на автобус от градския транспорт. След подадени звуков и светлинен сигнал превозното средство е спряно и един от извършителите е задържан, въпреки опита му за бягство. Полицейски служител от автопатрулната двойка последвал другите двама бягащи, давайки разпореждане да спрат и предупреждавайки, че ще стреля. След като полицейското разпореждане било пренебрегнато, служителят на реда произвел два контролни изстрела – потвърдено и от свидетелски показания – след което и изстрел по бягащите. Установявайки, че единият от тях е ранен и е невъзможно изчакването на линейка, униформеният го закарал с полицейския автомобил в болница, където е констатирана смъртта му. 

Другите двама задържани са известни на полицията. В хода на работата с тях е установено, че по идентичен начин те са извършили множество грабежи в района, в който са намерени изхвърлени вещите на жертвите на посегателството, за което сигнал е постъпил към 2 часа същата нощ – уточни старши комисар Николов. Той подчерта, че служителят, произвел изстрела, е безупречен полицай със 7-годишен стаж в системата на МВР, многократно награждаван, включително и от министри на вътрешните работи.

Незабавно след причинената смърт по време на полицейска операция дежурен следовател е отишъл на местопроизшествието и е извършил неотложните следствени действия. Иззети са множество веществени доказателства, които ще бъдат предмет на различни експертизи – дактилоскопни, балистични, физико-химични, съдебно-медицински, видеотехнически, посочи заместник градският прокурор Христо Кръстев. Той допълни, че предстои наблюдаващият прокурор да извърши преценка дали полицейският служител да бъде привлечен в качеството на обвиняем и за какво престъпление, тъй като всеки един детайл е от изключително значение. Предстои също разпит на още свидетели. Задържаните вчера са привлечени в качеството на обвиняеми за извършения на 17 срещу 18 септември грабеж. Двамата са непълнолетни и спрямо тях е взета мярка до 48 часа. В рамките на днешния ден ще бъде внесено искане от Софийската районна прокуратура за разглеждане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest