Социалните проблеми: какви решения са нужни на България и Европейския съюз?

Пета дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Български гласове за Европа“

Пандемията доведе много общества и цели икономически сектори до сериозна криза и изостри социалните проблеми в България, в Европа и света. Идеи за решения на социалните предизвикателства, пред които сме изправени, ще са в центъра на дискусия-част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която ще се състои на 14 януари, петък, в Пресклуба на Агенцията в Пазарджик.

Събитието ще открият евродепутатката Атидже Алиева – Вели, областният управител на Пазарджик Иван Васев и заместник- генералният директор на БТА Евгения Друмева, която ще модерира дискусията.

Сред обсъжданите теми са пенсионната реформа, социалното осигуряване и неговата тежест за работещите и работодателите, подкрепата за социално уязвимите групи на обществото, проблемите на майчинството и отглеждането на деца, националното и европейско социално законодателство, добри практики на държавни, общински и неправителствени организации при решаването на социалните проблеми на хората.

Темата за все по-острата нужда за въвеждането на осигурителния риск „дългосрочна грижа“ ще бъде поставена от Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. Той ще повдигне и проблема със заетостта на хората с увреждания и как могат около 100 000 души да бъдат върнати на пазара на труда. Новите технологии в социалната сфера също ще бъдат тема на дискусията: телегрижи, мониторинг на околната среда, в която живеят зависимите хора, технологии за подпомагане на незрящи, за достъп на хората с ментални устройства в дигитална среда, иновации за достъп до работното място на хора с различни увреждания  „Идва времето на включването на много технологии и изкуствен интелект. Всичко това трябва да бъде активирано с цел предоставянето на нов тип услуги за нуждаещите се хора“, казва Иван Нейков, един от участниците в дискусията.

Ще се включат и още хора с опит и позиция по тази чувствителна за цялото общество социални въпроси: експерти, представители на областната и общинските администрации в Пазарджик, дирекция „Социално подпомагане“, доставчици на социални услуги от неправителствения сектор в Пазарджик и Ловеч, социални предприемачи, хора от бизнеса.

Участниците ще имат възможност да изложат своите конкретни идеи промени в политиките на България и ЕС в социалната сфера.

Всеки, който има интерес, може да се включи в дискусията през платформата Zoom и да сподели мнение и идеи:

https://zoom.us/j/9522835000?pwd=R1grWmpUZlhCV2puZTRxbThQVlNkZz09

MeetingID:9522835000

Passcode: 470451

Можете да следите дискусията на живо във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/635527907782607

както и в YouTube
https://youtu.be/D-joz0aRB1o

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“: https://europe.bta.bg/

Pin It on Pinterest