Служители на ОДМВР-Хасково проверяват търговия с гласове с подвижни секции в две общини

Схема за търговия с гласове е обект на проверка в общините Стамболово и Минерални бани, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР-Хасково ст.комисар Венцислав Кирчев.

Установено е, че в двете общини са подадени общо 798 заявления от лица за гласуване в подвижни секции, което е два пъти повече в сравнение с предишните избори. Само при 239 от тях са приложили решения на ТЕЛК или НЕЛК. Друга част са представили медицински бележки от личен лекар, като сред тях са хора с масови заболявания, като високо кръвно и диабет, което не е пречка за нормално гласуване в секция. Ст.комисар Кирчев уточни, че към момента се разпитват лица, за които има данни, че не са подали подобни заявления лично, но фигурират в списъците, или такива, които се намират извън страната. Изискани са окончателните списъци на лицата, които ще гласуват в подвижни секции, но към настоящия момент такива не са изготвени. Това, по думите му, оставя съмнения, че целта е да се гласува с хартиена бюлетина.
То отношение на проведената преди дни операция на територията на Харманли и Свиленград, директорът обясни, че и по двата случая вече са образувани досъдебни производства и категорично заяви, че „няма да се допусне да се опорочи вота на 11 юли“.
В хода на стартиралата полицейска операция от началото на месеца са проверени 10765 лица и 10814 МПС. Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са 2 лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 – за престъпления против политическите права и 10 преписки, допълни още ст.комисар Кирчев.

Pin It on Pinterest