България

Съюзниците демонстрират за пореден път своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на НАТО

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ, съюзниците декларират за пореден път своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на най-успешния политико-военен съюз.

Министър Атанас Запрянов участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова като част от българската делегация, ръководена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев.

Извън официалната програма на срещата на върха, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Министър Запрянов участва още в церемония по подписването на писма за намерение за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Те ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest