България

Съвместни инициативи между България и Черна гора обсъдиха вицепрезидентът Йотова и министърът на културата Вуйович

Тема на разговорите в Цетине беше поставянето на паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговоря в Цетине с министъра на културата на Черна гора Тамара Вуйович и с кмета на общината Никола Джурашкович. Сред основните теми на разговорите беше инициативата за поставяне на паметник в Цетине на патриарха на българската литература Иван Вазов, който има стихотворение, посветено на Черна гора. А реципрочно в България да бъде поставен паметник на големия черногорски поет Петър Негош.

Като старопрестолна столица Цетине е побратимен с Велико Търново. На срещите с културния министър и кмета вицепрезидентът представи своята идея за особен статут на европейско ниво на старите столици, който да позволи създаването на специални фондове за финансиране на тяхното развитие. Йотова подчерта и значимостта на културните маршрути между различни държави, които ще стимулират и туризма.

В разговорите вицепрезидентът отбеляза свързаността на героите на българските национално-освободителни борби с черногорските земи, както и добрите връзки между двете държави още от началото на 19 век. И днес на сградата на тогавашното българско посолство в центъра на Цетине се вее българското знаме.

На срещите беше подчертано доброто сътрудничество между България и Черна гора в различни сфери и обсъден неизползвания потенциал. В момента на посещение в Черна гора са 50 български ученици и студенти по линия на Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“.

Вицепрезидентът изтъкна българската подкрепа за европейската интеграция на Черна гора. „Можем да ви бъдем полезни с опита, който имаме по пътя към европейско членство и вече като членове на Европейския съюз“, посочи Йотова.

Илияна Йотова посети и Цетинския манастир, където разговаря с митрополит Йоаникий. Двамата обсъдиха нуждата от упование във вярата особено в днешното време на непрестанни кризи и войни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest