Сътрудничеството в областта на отбраната между България и САЩ беше обсъдено на среща в авиобаза Граф Игнатиево

САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс.

Това каза помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър днес, 21 октомври, в 3-а авиобаза Граф Игнатиево. „Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в Ф-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър.

В авиобаза Граф Игнатиево той се запозна с изпълнението на усилената охрана на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили. Гости на 3-а авиобаза бяха още извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън.

„Изключително се вълнувам най-после да съм тук, в България. Заедно с американски и български колеги обсъждаме важните за нашите държави бъдещи проекти в областта на двустранното сътрудничество, изграждането на допълнителни способности и задълбочаването на взаимодействието в областта на сигурността, както и оперативната съвместимост не само между България и САЩ като партньори, но и за всички държави-членки на НАТО“, каза още помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По думите му десетгодишната пътна карта, която бе подписана между САЩ и България, е само началото за едно още по-разширено и задълбочено стратегическо партньорство в бъдеще, което ще бъде в интерес на нашите държави, но и на Алианса: „Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите Ф-16“, каза още Кларк Купър.

„Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

„В брифинга на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и неговите колеги от авиобазата беше показано, че ние подготвяме авиобаза Граф Игнатиево, за да може да приеме 16 самолета Ф-16. А като имаме предвид инвестициите на НАТО в областта на сигурността и отбраната в авиобазата, ние ще можем да приемем и съюзни военновъздушни сили на това летище“, посочи заместник-министър Атанас Запрянов.

„Правителството ще инвестира 300 млн. лв за модернизиране на авиобазата. Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на Ф-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов. Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната.

„Задачите, които изпълняваме съвместно с нашите американски колеги по усилена охрана на въздушното пространство, са принос към Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и за сигурността на държавите от Източния фланг на съюза. Разбира се, ние можем да изпълняваме самостоятелно тази мисия, но когато носим съвместен Аir Policing, това повишава нашите способности“, заяви заместник-министър Запрянов.

Съвместната българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Тя се извършва в интерес на гарантирането на сигурността на съюзниците от Алианса. В съвместния Air Policing участват седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево.

Денят за високопоставени гости в авиобаза Граф Игнатиево премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

На статичен показ гостите се запознаха и с възможностите на самолетите Ф-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни изпълниха полети с два Ф-16 и два МиГ-29 и демонстрираха съвместно изпълнение на задачи.

Pin It on Pinterest