Сънародниците ни в чужбина могат да гледат избрани български филми на кинофестивала на „БГ екран онлайн“

Сънародниците ни в чужбина ще могат да гледат свободно в интернет над 20 избрани български филма в рамките на второто издание на кинофестивала „БГ екран онлайн“, който стартира на 29 ноември 2021 г.


Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и платформата за българско кино Gledam.bg. То се осъществява с подкрепата на дипломатическите и консулските ни представителства по цял свят.

Сред избраните заглавия са два от най-награждаваните филми в редица международни фестивали – „Урок“ и „Слава“, на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и неостаряващата класика „Оркестър без име“.

В програмата на фестивала са също документалните филми на режисьора Найо Тицин – „Стихията Медея“, „Да обичаш Кармен“ и „Златното сърце на София“, както и едно от най-добрите заглавия на Николай Стефанов – „Остриета“.

Зрителите могат да гледат актрисата Марта Вачкова в късометражния филм на Ники Стоичков „За какво служи хлябът“, както и Яна Титова, Иван Бърнев и Асен Блатечки в „Стъпки в пясъка“ на Ивайло Христов. В селекцията на „БГ екран онлайн“ е и сериалът „Румбата, аз и Роналдо“.

Всички филми могат да се гледат свободно по всяко време на денонощието от всяка точка на света, включително и в България. Те ще бъдат достъпни на онлайн платформата на Gledam.bg на адрес: https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online за период от три седмици – от 29 ноември до 19 декември 2021 г.

Партньори в инициативата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи са и БТА и БНТ.

Pin It on Pinterest