С тържествени ритуали военнослужещите от Българската армия почетоха 174-ата годишнина от рождението на Христо Ботев и участваха в традиционния водосвет на бойните знамена

Във всички гарнизони на Българската армия днес, 6 януари, бяха отслужени водосвети на бойните знамена. Военнослужещите от Българската армия участваха и в ритуалите за отбелязване на 174-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Началото на честванията в памет на поета-революционер започна в гр. Враца пред неговия паметник с поднасяне на венци и цветя. Военнослужещи от състава на 2-а механизирана бригада положиха венци пред паметниците на Христо Ботев в парк „Митрополит Методи Кусев” в гр. Стара Загора и на площад „Свобода“ в гр. Хасково. В гр. Горна Оряховица военнослужещи от 59-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология положиха цветя пред паметника на великия поет в града. Военнослужещи и духовият оркестър на 61-а механизирана бригада – Карлово отбелязаха годишнината от рождението на поета-революционер с полагане на венци и цветя в родния му град Калофер. В Благоевград представителни формирования от състава на 3-то бригадно командване честваха годишнината с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Смоленските алпийци също почетоха подвига и делото на великия българин и патриот с венци и цветя пред неговия паметник. В Пловдив военнослужещи от състава на 91-и инженерен батальон за обща поддръжка участваха в ритуала в знак на признателност пред делото на Христо Ботев.

Представителни формирования от Сухопътните войски участваха в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия в Карлово, Стара Загора, Благоевград, Асеновград, Смолян, Белене, Пловдив, Сливен, Шумен, Хасково, Ямбол, Враца, Русе, Сандански и Мусачево.

Богоявленски водосвет на бойните знамена се проведе днес и на площад „Възраждане” в гр. Плевен. Пред параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец” свещениците от плевенските храмове осветиха бойните знамена на 12-а авиационна база – Долна Митрополия, Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” и Единния център за начална подготовка – Плевен.

В гр. Варна пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” непосредствено след Богоявленската литургия се състоя водосвет и благославяне на частите и бойните знамена на военните формирования от състава на Военноморските и Военновъздушните сили в гарнизона. Строя на представителните блокове от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Военноморските и Военновъздушните сили прие командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. След благославянето на бойните знамена се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където бяха положени цветя по повод 174 години от рождението му. Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето.

В гр. Бургас на площада пред катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ се състоя водосвет на бойните знамена на военните формирования в гарнизона от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Съвместното командване на силите и Военновъздушните сили. Строят беше приет от началника на гарнизон Бургас флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. По-късно същия ден военнослужещите положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев.

В гр. Кърджали отбелязването на светлия християнски празник се проведе пред манастира „Св. Йоан Предтеча“, където Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи литургия и благослови представителното формирование от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Присъстваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и кметовете на общините Пловдив и Кърджали Здравко Димитров и Хасан Азис.

Честванията продължиха в гр. Пловдив с водосвет на бойните знамена на СКСО и на формированията от Пловдивски гарнизон – 3-а авиационна база Граф Игнатиево и 24-а авиационна база Крумово от състава на Военновъздушните сили и 110 логистичен полк от състава на Сухопътните войски.

Pin It on Pinterest