България

С полагане на венец пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие започна посещението на Росен Желязков в РСМ

С полагане на венец пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие започна работното посещение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Република Северна Македония.

На тържествената церемония в двора на църквата „Св. Спас“ присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев.

Тази година се навършват 120 години от гибелта на Гоце Делчев и съм тук, за да изразя своята почит към паметта и делото на големия революционер и будител, отбеляза председателят на Народното събрание. Росен Желязков подчерта, че личности като Гоце Делчев трябва да обединяват нашите народи, трябва да са пример за подражание и да бъдат почитани, а не присвоявани. Пред саркофага на Гоце Делчев се помолих да черпим от мъдростта на тези личности, които ни обединяват и ни дават възможност да гледаме в бъдещето, добави председателят на българския парламент.

По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков ще присъства на събитие в Българския културно-информационен център в Скопие, на което ще бъдат раздадени ваучери за интернет обучения на деца с увреждания, техните родители и преподаватели.

В 11.30 часа председателят на Народното събрание Росен Желязков ще разговаря с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери, по чиято покана е на посещение в Скопие. След срещата председателите на парламентите на България и Република Северна Македония ще дадат изявления за представителите на медиите.

Председателите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще присъстват на откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ в 13.00 часа в Археологическия музей на Република Северна Македония. Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музеи.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest