България

С конференция и тържествен концерт започват проявите по повод 20 години България в НАТО

В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, България чества 20 години от присъединяването към най-успешния политически и военен съюз в света.

Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани.

През 2004 г., на 29 март,  България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към Алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя  най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на Алианса и силната трансатлантическа връзка са  важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността. 

Под егидата на правителството на 29 март Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. 

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, който ще се състои от 18.00 часа на пл. „Княз Александър I“. В него ще вземат участие Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на Република България и химна на НАТО. 

Каним всички желаещи да заповядат, за да отбележим заедно двете значими годишнини. Благодарение на медийното партньорство с Българската национална телевизия концертът ще се излъчва на живо и всички български граждани могат да станат съпричастни към празника.

В одобрената от Министерския съвет „Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО“ са предвидени голям брой и разнообразни събития – конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития – които ще се провеждат през цялата 2024 г. В навечерието на годишнината, на 28 март, от 11.00 часа Националният военноисторически музей ще открие изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“, а от 2 до 4 април Военната академия „Георги Стойков Раковски“ организира международната конференция „20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България.“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest