Русия: Декларация на Върховния представител от името на ЕС относно налагането на рестриктивни мерки срещу осем граждани на ЕС

Европейският съюз осъжда решението на руските власти да забранят влизането на осем граждани на ЕС на територията на Руската федерация.

Забраната за влизане включва председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, както и шестима официални представители от Естония, Франция, Германия, Латвия и Швеция. Европейският съюз изразява солидарност с тях. Руските действия няма да отклонят Европейския съюз нито от политиката му на защита на правата на човека, демокрацията и международното право, нито от търсенето на отговорност на виновните за нарушаване и злоупотреба с човешки права.

Това решение, което директно засяга Европейския съюз и неговите държави членки, е неприемливо, лишено от всякаква правна аргументация и неоснователно. То само подчертава още веднъж, че Руската федерация е избрала да върви по пътя на конфронтацията вместо да търси обрат в негативната тенденция на развитие на отношенията между ЕС и Русия.

Pin It on Pinterest