Румен Радев: За да се проведат необходимите реформи, е необходим парламент с ясна реформаторска воля и активно правителство, обединено около общи принципи

Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България“

Президентът не е и не може да бъде архитект на управляваща коалиция, най-малко поради обстоятелството, че това не влиза в правомощията по Конституция. Това е отговорност на Народното събрание и на политическите партии. Но преди да говорим за следващи предсрочни избори, настоявам този път да изчерпим всички опции на диалога, на търсене на консенсус, така че да намерим разумно решение. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Демократична България“. Срещата е в рамките на консултациите с политическите сили в 46-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Силно се надявам да се намерят общи пресечни точки на приоритети, цели, ценности, да се намери разумният компромис, така че да съставим по възможно най-бързия начин кабинет“, заяви президентът Румен Радев. Той посочи, че решения трябва да се намерят на редица проблеми, свързани със законодателния процес, контрол на изпълнителната власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел.

Румен Радев акцентира и върху изискванията на Европейската комисия към Плана за възстановяване и устойчивост и необходимостта от редовен кабинет, който да отговори на условията за отпускане на средствата. „Ако ние не успеем да отговорим на изискванията на този план, не става въпрос, че няма да получим парите, а че ние не можем да се впишем в  една нова, модерна и интегрирана Европа, която гледа към бъдещето“, заяви държавният глава. Той обърна внимание на част от условията за отпускане на средства като изготвяне на ясен календарен график за преход на въглищните региони, условия за реформа в правосъдната система в частта за отчетността на главния прокурор с ясни действия и срокове, изисквания за реформи в здравеопазването и други.

„Планът не е просто раздаване на пари, а инструмент за реформи, които да водят към модернизация на страната“, заяви Румен Радев. Той посочи, че макар и служебното правителство да е започнало да преустановява порочните практики, за да се проведат реформите се изисква парламент с ясна реформаторска воля, активно правителство, обединено около общи принципи.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов посочи, че с вота на 11 юли гражданите са показали, че партиите трябва да поемат своята отговорност и да съставят редовно правителство, а не до безкрай да връщат топката обратно към избирателите. „Въпросът е този кабинет да стъпи на формула за подкрепа, която наистина да му осигури гръбнак, защото плаващите мнозинства много бързо се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва“, заяви Христо Иванов.

Pin It on Pinterest