Румен Радев поздрави финалистите в международния конкурс по програмиране CodeIT

Държавният глава Румен Радев поздрави днес финалистите в престижния международен конкурс CodeIT, който се провежда под негов патронаж.

Тазгодишната 21-ва официална церемония за обявяването на финалистите и победителя  се проведе онлайн.

Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

Президентът благодари на организаторите на CodeIT за това, че инвестират в уменията на младите хора, защото това е гаранция за успешното и устойчиво  бъдеще на обществото ни. Според държавния глава финалистите, сред които и участници от Република Северна Македония и Република Сърбия, показват и потенциала, който има нашият регион.

По традиция организаторите на конкурса канят изтъкнати личности с успехи в световен мащаб в сферата на състезателното програмиране, които да изнесат лекция на финалистите в конкурса. Тази година това е Румен Христов, който през 2020 г. е отличен в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ с грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“.

Pin It on Pinterest