Румен Радев: Подкрепям бизнеса, който създава висока добавена стойност, насърчава инвестициите и увеличава перспективите пред младите хора в България

Подкрепям бизнеса, който създава висока добавена стойност, повишава както качеството на инвестиционната среда, така и разкрива много повече перспективи пред младите и образовани хора в България.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес разговаря на „Дондуков“2 с новоизбрания председател на Конфиндустрия България Роберто Санторели.  По време на срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на българското присъствие на италианския пазар и развитието на икономическото сътрудничество между Италия и България, което индустриалната асоциация подпомага вече повече от 20 години. На срещата присъства и Франческо Калдероли – заместник ръководител на мисията и завеждащ търговско – икономическия отдел към посолството на Италия в България.

Държавният глава открои приноса на италианския бизнес към България не само с инвестициите в реалната икономика, но и заради много прогресивните отношения между бизнеса и държавата и между бизнеса и обществото, които този бизнес създава. По думите на президента, българската държава има своята отговорност за подобряване на качеството на образованието, здравеопазването, в усъвършенстването и създаването на качествена инфраструктура и следва да насърчи и инвестиции в развитието на човешкия капитал.

„Важно е италианското общество и бизнес да бъдат убедени, че България е атрактивно място за инвестиции и ние можем да сме привлекателен партньор за дългосрочно развитие на бизнес“, отбеляза още Румен Радев. Държавният глава изрази надежда и че по-тясното сътрудничество между институциите и представителите на бизнеса, който членуват в Конфиндустрия България, ще продължава да  води към изсветляване на бизнес средата у нас.

Роберто Сантoрели оцени високо перспективите пред икономическата среда в България, която е с благоприятни макроикономически показатели, насърчава чуждестранните инвестиции, предприемаческите инициативи и транснационалните партньорства. Той определи страната ни като един от най-големите търговски партньори на Италия, като по време на срещата беше отчетен и ръстът на  италианските инвестиции в България, въпреки последиците, причинени от пандемията. 

Pin It on Pinterest