Румен Радев: Българските медици трябва да получат необходимия социален статус, квалификация и условия на труд за високоблагородната си дейност

В Деня на здравния работник държавният глава поздрави лекарите и медицинските специалисти и им благодари за високия морал, смелост и всеотдайност

Благодаря на всички лекари, медицински сестри и специалисти за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в „плен“ на болестта. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като в Деня на здравния работник и Световния ден на здравето – 7 април, посети Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И.Пирогов“. Президентът се срещна с ръководството, оперативния щаб на лечебното заведение и доброволците в борбата с коронавируса.

Президентът посочи, че благодарение на усилията на ръководството на болница „Пирогов“ в много кратки срокове лечебното заведение е успяло да изгради инфекциозно отделение със засилена дейност на дихателната му реанимация, а вчера е открита и лаборатория. Освен на ръководството на „Пирогов“ , благодаря и на дарителите, защото всичко това е направено основно с дарения, които вече надхвърлят 3,5 млн.лева, заяви Румен Радев и призова държавата да се намеси по-решително във финансов, организационен и материален аспект преди да е свършила пандемията.

С подкрепата на обществото и най-вече на управляващите трябва да се реши проблемът за опазване здравето и живота на българските медици, подчерта Румен Радев и посочи, че броят на заразените у нас с коронавирус медицински специалисти е висок. Държавният глава призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства медиците във всички болници в страната и особено общопрактикуващите лекари. Ако не опазим здравето на медиците ни, губим и здравето на нацията в тази тежка криза, заяви Румен Радев.

По думите на президента са необходими целенасочени политики медиците ни да не напускат страната и да се положат усилия за обновлението на лекарския състав. „След кризата трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация, за да могат наистина да вършат тази високоблагородна обществена дейност“, подчерта Румен Радев. 

Pin It on Pinterest