България

Румен Радев: Българските културни дейци създават здрав мост между народите на България и Италия

За нас, българите, Италия винаги е олицетворявала свободния човешки дух и творчеството на Ренесанса, а със своя талант и труд много български културни дейци допринесоха за създаването и поддържането на изключително здрав мост между нашите народи.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествен прием в посолството на България в Рим, в който участваха много наши сънародници, както и редица представители и ръководители на италиански държавни и културни институции и на дипломатическия корпус.

Събитието се провежда по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, като държавният глава отдаде почит пред паметника на славянските първоучители. Президентът Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италианската република, а във водената от него делегация са представители на Българската православна църква, на Католическата църква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство.

В словото си държавният глава подчерта интензивните отношения на сътрудничество и приятелство между Италия и България в икономиката, политиката, образованието и науката и най-вече в областта на културата, „защото културата е здравата основа на нашето вековно сътрудничество“. Румен Радев поздрави и българските учители в Италия, които продължават святата мисия да възпитават децата на българската общност в дух на обич към България.

Румен Радев открои също така значението на дарената на страната ни репродукция на историческия труд на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, която бе представена вчера в президентската институция, за засилване на културните връзки между България и Италия.

„Големият принос на България към европейската цивилизация е, че нашата страна създаде и разпространи сред всички други славянски народи една нова книжовност и култура“, подчерта президентът. Държавният глава отбеляза особената символика и емоционален заряд на честването на 24 май в Рим, тъй като в базиликата „Санта Мария Маджоре“ във Вечния град през 9 век папа Адриан II приема светите братя Кирил и Методий, провъзгласява ги за равноапостоли и освещава тяхното дело и техните безценни книги. Векове по-късно, през 1980 г. папа Йоан Павел II ги провъзгласява за съпокровители на Европа, заради културните пътища, които те прокарват.

В рамките на събитието президентът Румен Радев удостои с  орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за техните големи заслуги в областта на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия в Италианската република – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest