Румен Радев: България издържа изпит по демокрация, не се поддаде на опитите за посяване на етническо разделение, а разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата

Това е победа на взаимното ни доверие, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме, заяви президентът

България издържа изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение, а разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата. Toва заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, направи изявление пред представители на медиите след края на изборния ден, в който двамата спечелиха втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България.

„Искам да благодаря на всички граждани, които днес излязоха да защитят своя глас за България, на Инициативния комитет и хората, които застанаха с имената и авторитета си редом с нас, на партиите, които ни подкрепиха и с които споделяме общи идеи, каузи и цели за бъдещето на България“, подчерта държавният глава. Румен Радев и Илияна Йотова изразиха благодарност и към цялата изборна администрация, служителите на полицията и на всички, ангажирани с организацията и провеждането на изборите, както и на доброволците в цялата страна.

По думите на Румен Радев  „връщането на статуквото „на бял кон” не се състоя, въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, режисирани скандали и огромни усилия да отблъснат хората от изборите „.

Държавният глава подчерта, че българските избиратели ясно са показали желанието си за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието. „Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо не се сбъднаха“, каза още президентът.

По думите на Румен Радев новият парламент няма право на грешка и протакане, а ако партиите тръгнат срещу волята на народа, това ще бъде отречено от хората и ще се превърне в политическо  самоубийство. Държавният глава като посочи също така, че очакванията на обществото са за отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци и да вземе отлагани с години решения.

Като приоритетна задача президентът определи борбата с пандемията и посочи, че новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница.

Румен Радев подчерта също така, че посланието на кампанията му „С вас сме“ ще остане негово кредо и в бъдеще. Според държавния глава предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от „застоя и автокрацията“ и върви по пътя на модернизацията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази признателност към всички хора в България и извън пределите на страната, които са заявили с гласа си на изборите доверие и подкрепа към действащите президент и вицепрезидент. Илияна Йотова подчерта, че с президента Радев ясно разчитат знака, даден и от гражданите, които са останали в домовете си и не са упражнили правото си на глас.  „Благодаря на всички, които днес ни гласуваха доверие, защото показаха, че са граждани, а не поданици“, заяви още вицепрезидентът.

„В личен план посвещавам победата на своя баща, светла му памет! Той ме направи смело и борбено момиче. В политически план посвещавам победата на човека, който преди пет години ни гласува безусловно доверие – Стефан Данаилов“, подчерта още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Pin It on Pinterest