България

Росица Кирова: Можем да създадем условия и да бъдем по-активни в усилията си за възстановяване на добрите търговски и инвестиционни връзки между България и Саудитска Арабия

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на откриването на кръгла маса, организирана от Българо-саудитската търговска камара.

България не трябва да подценява тези отношения и е необходимо да бъдем по-активни за възстановяването на отличните ни връзки, подчерта Росица Кирова. Тя изрази надежда с кръглата маса „Бизнес възможности в Кралство Саудитска Арабия“ да бъде поставено едно успешно начало.

Страната ни се радва на инвеститорски интерес сред много представители на бизнеса от различни държави, посочи заместник-председателят на Народното събрание. Това е така, защото България е стабилна страна, член на ЕС с нормални икономически показатели, с добре развита икономика и изключително толерантна към етнически, верски и други различия, подчерта Росица Кирова. Това ни дава солидна основа, за да можем да разговаряме за бизнес по начина, по който светът отдавна го прави с представителите на арабските държави и на страните от Средния изток.

Председателят на Българо-саудитската търговска камара Димитър Абаджиев отбеляза на кръглата маса, че откриването на българско посолство в Риад през 2018 г. е изиграло важна роля за ускоряване на двустранното сътрудничество. Последвалите дълбоки промени в развитието на Саудитска Арабия в много сфери на живота, включително и икономиката, отваря нови възможности за всички представители на българския бизнес, които желаят да развиват дейност в страната, посочи той. Затова и основна задача на Българо-саудитската търговска камара е да подпомогне свободната инициатива и да улесни изграждането на инвестиционен мост между двете страни, добави Димитър Абаджиев.

Сред сферите, към които бизнесът на Кралство Саудитска Арабия проявява интерес за сътрудничество, са непетролният сектор, възобновяемата енергия, земеделието, индустрията и технологиите, посочиха представителите на България в Риад.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest