България

Росен Желязков обсъди възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Грузия с премиера на страната Иракли Гарибашвили

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обсъди възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Грузия с премиера на страната Иракли Гарибашвили. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на двудневно официално посещение в Грузия.

Председателят на Народното събрание и грузинският премиер обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката, което допринася за диверсифицирането на източниците на природен газ. Развитието на Южния газов коридор е един от общите ни приоритети, подчерта Росен Желязков.

В изявление за журналисти след срещата председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че грузинският премиер е изразил подкрепа за включването на България към споразумението за изграждане на далекопровод за пренос на зелена енергия от Азербайджан. България е направила заявка за участие в този проект, иницииран от Грузия и изпълняван съвместно с Румъния, Азербайджан и Унгария, уточни той. Председателят на парламента отбеляза, че преносът на зелена енергия е изключително интересен проект, защото той не е просто инфраструктура за пренос на електрическа енергия, но се предвижда и изграждане на оптично трасе за високоскоростен пренос на данни от Европа към Азия и обратно. Надяваме се България да стане част от това споразумение с подкрепата на Грузия, добави Росен Желязков.

Особено важно за засилване на икономическите ни връзки е задълбочаването на двустранното сътрудничество в контекста на политиките за инфраструктурна свързаност между Европа и Азия, посочи председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че европейската перспектива на Грузия е мощен двигател за все по-съдържателните търговско-икономически инициативи и перспективи.

България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и следи стъпките, които Грузия предприема за изпълнение на критериите за членство в ЕС, заяви председателят на българския парламент. Реформите са свързани със сложни и трудни решения, но желанието за прогрес и просперитет трябва да бъдат водещи, подчерта той. Ние сме готови да съдействаме и подпомогнем нашите грузински приятели, които очакваме скоро да получат статут на кандидат за членство в ЕС, добави Росен Желязков.

В Грузия българската делегация ще посети и мисията за наблюдение на ЕС на окупационната линия при село Одзиси.

В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Йордан Тодоров (ПГ „Възраждане“), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ „БСП за България“) и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest