Редовно заседание на Съветa „Общи въпроси“ на ЕС

В Брюксел се състоя редовното септемврийско заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС.

България беше представлявана от временно управляващия постонното представителство на страната ни към ЕС, заместник-постоянния представител Иванка Ташева.

Европейските министри започнаха работата си с подготовка на дневния ред и темите на предстоящото през октомври редовно заседание на Европейския съвет. Предварително предложените теми, които получиха подкрепа от министрите, са: COVID-19 , цифровизация и външни отношения. България, заедно с други държави членки, отбеляза добавената стойност, която би имало включването на дискусия по миграцията в продължение на заключенията на лидерите от юни 2021 г. В рамките на темата за външните отношения страната постави акцент върху предстоящите срещи на върха ЕС-АСЕМ и ЕС-Източно партньорство. „Очакваме срещата на върха с Източното партньорство да приеме амбициозни цели за след 2020 г., както и съвместна декларация, която отразява споделената ни стратегическа визия за бъдещето на инициативата“ подчерта Иванка Ташева.

Министрите обсъдиха координираните действия в противодействие на COVID-19. „Европейският цифров сертификат е успех, който вече улесни и направи по-безопасни пътуванията в рамките на Съюза, както и спомогна за ревитализирането на икономиките и туризма. За България е от изключително значение да има възможност за издаване на сертификат за преболедуване на базата на бързите антигенни тестове. В духа на глобалната солидарност, нашата страна предостави ваксини на държави от Западните Балкани, както и на други нуждаещи се трети страни”, подчерта в своето изказване ръководителят на българската делегация.

Съветът дискутира и отношенията с Великобритания и по-конкретно изпълнението на Протокола за Северна Ирландия. Заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович информира министрите за посещението си в Дъблин и Белфаст в началото на септември. Целта на това посещение е била да бъдат чути опасенията на всички заинтересовани страни, бизнеса и гражданското общество в Северна Ирландия и Ирландия и съответно – взети предвид при определяне на мерките на ЕК.

Марош Шевчович информира министрите и за последните развития в отношенията с Конфедерация Швейцария, след като Берн едностранно прекрати преговорите по Рамковото споразумение за институционалните въпроси.

На следващо място министрите проведоха дискусия относно приоритетите на ЕС в областта на законодателството до есента на 2022 г. в контекста на писмото на Председателя на Европейската комисия за намеренията на Комисията в това отношение и Годишния доклад за стратегическо прогнозиране на ЕК. Като приоритетни области бяха идентифицирани изменението на климата и други предизвикателства пред околната среда; цифровата хиперсвързаност и технологичните трансформации; натискът върху демократичните модели на управление и ценностите; промените в глобалния ред и демографията.

Съветът обсъди и провеждането на Конференцията за бъдещето на Европа с фокус върху сформираните европейски граждански панели с участието на 800 граждани, подбрани на произволен принцип.

Pin It on Pinterest