България

Рая Назарян присъства на тържественото отбелязване на 145 години от създаването на МВР

Председателят на Народното събрание Рая Назарян присъства на тържествения водосвет на знамената и полагане на венци пред Паметника на незнайния воин в София по повод отбелязването на 145 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

На церемонията присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, народни представители, военни, посланици и ръководители на държавни институции.

При храм-паметника „Александър Невски“ беше подредена специализирана техника, която служители на структурите в МВР използват в ежедневната си работа, а над присъстващите прелетяха два хеликоптера на Главна дирекция „Гранична полиция“.

По традиция всяка година на празника на МВР се състои церемония по награждаване на служители на министерството, постигнали високи професионални резултати.

Празникът се отбелязва с Решение на Министерския съвет от 28 февруари 1992 година.

През 1879 г. е издаден Указ 1 от княз Александър Първи, с който се създава Министерството на вътрешните работи, на основание чл. 161 от Търновската конституция. Със същия указ е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ министерството на народното просвещение Тодор Бурмов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest