България

Работна група в МП набелязва конкретни мерки за прозрачността на държавната реклама в медиите

Гарантиране на прозрачността на държавната реклама в медиите; проблемите със SLAPP делата (делата шамари), водени срещу журналисти, неправителствени организации, граждански активисти и др.; подобряване на регистъра за медийната собственост, воден от Министерството на културата – това бяха темите на първата среща на експертна работна група, проведена днес в Министерството на правосъдието.

До края на седмицата членовете на групата ще изпратят конкретни предложения за изпълнение на препоръката на ЕК към България в последния й годишен доклад за върховенството на правото за прозрачността на държавната реклама в медиите.

Целта е в максимално кратки срокове да бъде изготвена законодателна инициатива. Основните обсъждани идеи бяха за промени в Закона за обществените поръчки, където да се изчистят възможностите за непрозрачно финансиране на медии от държавни институции, общински администрации, държавни предприятия и др.

На 18 септември набелязаните мерки ще бъдат представени на заседание на Съвета за върховенство на правото, когато ще се проведе и виртуална среща с представители на ЕК.  

Работната група е към Съвета за върховенство на правото, неин ръководител е началникът на кабинета на министъра на правосъдието д-р Борислав Ганчев. В групата участват представители на МС, Министерството на културата, МВР, КЗЛД, омбудсмана, магистрати, адвокати, членове на СЕМ, представители на медиите и на журналистически организации.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest